Poznaj przepis na niepowtarzalną delikatną Brioszkę o niesamowitym aromacie masła.

LISTA SKŁADNIKÓW

  • Mąka pszenne tortowa 400 g (3 niepełne szklanki)
  • Cukier  45 g (¼ szklanki)
  • MASŁO W PROSZKU 180 g (1 ½ szklanki)
  • Mleko 100 ml (½ szklanki)
  • Sól 8 g (1 łyżeczka)
  • Drożdże świeże 20 g ( 1∕5 małego opakowania lub 8 g suchych drożdży) 
  • Jajka 80 g (2 szt.)
  • Żółtka 80 g (4 szt.)

WYKONANIE

  • Wsyp wszystkie składniki do misy miksera
  • Mieszaj na średnich obrotach około 10 minut
  • Wyrobione ciasto odłóż do lodówki na 3 do 24 godzin
  • Wyciągnij ciasto z lodówki pozwól by nabrało temperatury otoczenia
  • Podziel ciasto na 8 równych części
  • Uformuj kule
  • Ułóż ciasto w foremce
  • Pozostaw pod przykryciem w ciepłym i nie przewiewnym miejscu do wyrośnięcia (na około 3 godziny)
  • Posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem
  • Włóż foremkę z ciastem do nagrzanego piekarnika.
  • Piecz w temperaturze 180°C góra  i dół, lub z termoobieg 160°C
  • Czas pieczenia 20-25 minut
  • Piecz do uzyskania złocistego koloru

POCZEKAJ AŻ OSTYGNIE I DELEKTUJ SIĘ

BRIOSZKĘ MOŻESZ JEŚĆ SAMĄ BĄDŹ Z KONFITURĄ, SPRÓBUJ WYKORZYSTAĆ JĄ DO WYTRAWNYCH KANAPEK BĄDŹ JAKO BUŁKA DO DOMOWEGO BURGERA

Czas wykonania:
7 do 30 godzin
Skala trudności:
Łatwe
Wartość kaloryczna na 100g
367 kcal
1530 kj
Białko w 100gTłuszcz w 100gWęglowodany w 100g
8,92g18,82g40,42g