Poznaj przepis na niepowtarzalną delikatną Brioszkę o niesamowitym aromacie masła.
LISTA SKŁADNIKÓW
- Mąka pszenne tortowa 400 g (3 niepełne szklanki)
- Cukier 45 g (¼ szklanki)
- MASŁO W PROSZKU 180 g (1 ½ szklanki)
- Mleko 100 ml (½ szklanki)
- Sól 8 g (1 łyżeczka)
- Drożdże świeże 20 g ( 1∕5 małego opakowania lub 8 g suchych drożdży)
- Jajka 80 g (2 szt.)
- Żółtka 80 g (4 szt.)
WYKONANIE
- Wsyp wszystkie składniki do misy miksera
- Mieszaj na średnich obrotach około 10 minut
- Wyrobione ciasto odłóż do lodówki na 3 do 24 godzin
- Wyciągnij ciasto z lodówki pozwól by nabrało temperatury otoczenia
- Podziel ciasto na 8 równych części
- Uformuj kule
- Ułóż ciasto w foremce
- Pozostaw pod przykryciem w ciepłym i nie przewiewnym miejscu do wyrośnięcia (na około 3 godziny)
- Posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem
- Włóż foremkę z ciastem do nagrzanego piekarnika.
- Piecz w temperaturze 180°C góra i dół, lub z termoobieg 160°C
- Czas pieczenia 20-25 minut
- Piecz do uzyskania złocistego koloru
POCZEKAJ AŻ OSTYGNIE I DELEKTUJ SIĘ
BRIOSZKĘ MOŻESZ JEŚĆ SAMĄ BĄDŹ Z KONFITURĄ, SPRÓBUJ WYKORZYSTAĆ JĄ DO WYTRAWNYCH KANAPEK BĄDŹ JAKO BUŁKA DO DOMOWEGO BURGERA
Czas wykonania: |
7 do 30 godzin |
Skala trudności: |
Łatwe |
Wartość kaloryczna na 100g |
367 kcal |
1530 kj |
Białko w 100g | Tłuszcz w 100g | Węglowodany w 100g |
8,92g | 18,82g | 40,42g |