B

Bagietka ze skiełkowanym żytem

Bułeczka bagietkowa ze skiełkowanym ziarnem żyta to nowoczesne spojrzenie na kalsyczną bagietkę…

LISTA SKŁADNIKÓW

(2 łyżki)

WYKONANIE

  • Namocz skiełkowane ziarno żyta przynajmniej godzinę przed przystąpieniem do zrobienia bułeczki w takiej samej ilości  gorącej wody jak ziarna (50 g ziarna 50 g wody)
  • Wsyp mąkę, zakwas oraz ekstrakt do misy miksera
  • Wlej 200 ml  wody do misy miksera
  • Mieszaj na niskich obrotach przez około 4 do 6 minut
  • Wymieszaj pozostałe 40 ml wody z drożdżami i dodawaj stopniowo do ciasta cały czas mieszając
  • Mieszaj na szybkich obrotach przez około 10-12 minut i na 2 minuty przed końcem mieszania dodaj sól
  • Po tym czasie dodaj namoczone uprzednio skiełkowane ziarno żyta.
  • Wyrobione ciasto przełóż do pojemnika wysmarowanego oliwą pozostaw pod przykryciem na 1,5 do 2,5 godziny
  • Podziel ciasto na 6 części
  • Uformuj ciasto na podłużny kształt, możesz obsypać otrębami
  • Ułóż na formie do bagietek
  • Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym nieprzewiewnym miejscu na około 35-45 minut
  • Natnij bułeczki dwoma cięciami ostrym nożem
  • Piecz w temperaturze 180°C góra i dół lub w 160°C z termo-obiegiem
  • Czas pieczenia 30-35 minut
  • Piecz do uzyskania złocistego koloru

Bagietka ze skiełkowanym ziarnem żyta nada ekstrawagancji każdej kanapce wzobacając ją dawką witamin…

Czas wykonania
4 godziny
Skala trudności
łatwe
Wartość energetyczna w 100g
203 kcal
849 kJ
Białko w 100gTłuszcz w 100gWęglowodany w 100g
6,63g1,04g41,81g