C

Ciasto Jogurtowe

Poznaj recepturę na sezonowe ciasto jogurtowe wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz…

LISTA SKŁADNIKÓW

  • Mąka pszenna „typ 500” 200 g (1 1/3 szklanki)
  • Skrobia ziemniaczana 50 g (1/3 szklanki
  • Jajka 110 g ( 2 szt.)
  • Cukier 80 g (1/3 szklanki)
  • Jogurt naturalny 250 g (1 szklanka)
  • MASŁO W PROSZKU 65 g (¾  szklanki)
  • Proszek do pieczenia 2 g (½ łyżeczki)
  • Soda oczyszczona 2 g ( ½ łyżeczki)
  • Sól 1 g (szczypta)

Owoce sezonowe:

  • Morele 500 g (8-10 szt.)

Kruszonka:

  • FLORENTINAX CRUNCH 150 g (1 ½ szklanki)
  • Płatki migdałowe 100 g (1 opakowanie)
  • Wiórki kokosowe 50 g (½ szklanki)

WYKONANIE

  • Przygotuj torownicę o średnicy 26 ⌀ wyłóż jej spód papierem pergaminowym
  • Jajka ubij z cukrem na puszystą masę w misie miksera
  • Do napowietrzonej masy jajowo-cukrowej dodaj masło w proszku oraz jogurt naturalny
  • Wymieszaj w mikserze przez około 30 sekund
  • Mąkę, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną przesiej przez sito i wymieszaj delikatnie szpatułką z napowietrzoną masą jajowo-cukrową
  • Całość wylej do tortownicy
  • Rozprowadź równomiernie ciasto
  • Morele lub inne owoce sezonowe umyj, przekrój na pół i oczyść z pestek

Kruszonka:

  • Płatki migdałowe, wiórki kokosowe oraz Florentinax wymieszaj w misce
  • Posyp ciasto po wierzchu kruszonką
  • Przygnieć ją rękami do ciasta
  • Ciasto piecz w nagrzanym do temperatury 180°C góra i dół piekarniku lub w 160°C z termo-obiegiem
  • Czas pieczenia 40-45 minut
  • Piecz do uzyskania złocistego koloru

Możesz również użyć innych owoców sezonowych…

Takich jak Truskawki, Rabarbar, Śliwki
Czas wykonania
1,5 godzin
Skala trudności
łatwe
Wartość energetyczna w 100g
245 kcal
1023KJ
Białko w 100gTłuszcz w 100gWęglowodany w 100g
5,77g11,04g30,58g