Poznaj recepturę na sezonowe ciasto jogurtowe wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz…
LISTA SKŁADNIKÓW
- Mąka pszenna „typ 500” 200 g (1 1/3 szklanki)
- Skrobia ziemniaczana 50 g (1/3 szklanki
- Jajka 110 g ( 2 szt.)
- Cukier 80 g (1/3 szklanki)
- Jogurt naturalny 250 g (1 szklanka)
- MASŁO W PROSZKU 65 g (¾ szklanki)
- Proszek do pieczenia 2 g (½ łyżeczki)
- Soda oczyszczona 2 g ( ½ łyżeczki)
- Sól 1 g (szczypta)
Owoce sezonowe:
- Morele 500 g (8-10 szt.)
Kruszonka:
- FLORENTINAX CRUNCH 150 g (1 ½ szklanki)
- Płatki migdałowe 100 g (1 opakowanie)
- Wiórki kokosowe 50 g (½ szklanki)
WYKONANIE
- Przygotuj torownicę o średnicy 26 ⌀ wyłóż jej spód papierem pergaminowym
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę w misie miksera
- Do napowietrzonej masy jajowo-cukrowej dodaj masło w proszku oraz jogurt naturalny
- Wymieszaj w mikserze przez około 30 sekund
- Mąkę, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną przesiej przez sito i wymieszaj delikatnie szpatułką z napowietrzoną masą jajowo-cukrową
- Całość wylej do tortownicy
- Rozprowadź równomiernie ciasto
- Morele lub inne owoce sezonowe umyj, przekrój na pół i oczyść z pestek
Kruszonka:
- Płatki migdałowe, wiórki kokosowe oraz Florentinax wymieszaj w misce
- Posyp ciasto po wierzchu kruszonką
- Przygnieć ją rękami do ciasta
- Ciasto piecz w nagrzanym do temperatury 180°C góra i dół piekarniku lub w 160°C z termo-obiegiem
- Czas pieczenia 40-45 minut
- Piecz do uzyskania złocistego koloru
Możesz również użyć innych owoców sezonowych…
Takich jak Truskawki, Rabarbar, Śliwki…
Czas wykonania |
1,5 godzin |
Skala trudności |
łatwe |
Wartość energetyczna w 100g |
245 kcal |
1023KJ |
Białko w 100g | Tłuszcz w 100g | Węglowodany w 100g |
5,77g | 11,04g | 30,58g |