T

Tarta z kurkami i kozim serem

Kurki to grzyby sezonowe, więc trzeba szybko korzystać z ich walorów smakowych…

Poznajcie nasz niezwykły przepis na tarte z kurkami…

LISTA SKŁADNIKÓW

Wytrawne ciasto kruche:

Farsz:

  • Kurki 200 g
  • Kozi ser 200 g
  • Śmietanka 30 % 200 g
  • Grana padano 100 g
  • Orzechy piniowe 50 g
  • Czerwona cebula 1 szt.
  • EKONOMICZNE BIAŁKO WYSOKO-PIENISTE 10 g
  • Sól pół łyżeczki
  • Pieprz czarny płaska łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa pół łyżeczki
  • Woda 90 ml
  • Masło do smażenia

WYKONANIE

Wytrawne ciasto kruche:

  • Wsyp wszystkie składniki do misy miksera wymieszaj na jednolitą masę
  • Rozprowadź równomiernie ciasto na tortownicy o średnicy 27 ⌀
  • Spód piecz w nagrzanym do temperatury 180°C góra i dół piekarniku lub w 160°C z termo-obiegiem
  • Czas pieczenia 20 minut

Farsz:

  • Piecz do uzyskania złocistego koloru
  • Cebule pokrój w plasterki, wraz z kurkami zeszklij wszystko na patelni z dodatkiem masła
  • Białko w proszku wymieszaj z wodą ubijaj w misie miksera na wysokich obrotach przez około 10 minut do uzyskania stabilnej piany
  • Zeszklone kurki z cebulą wyłóż na kruchy spód
  • Do ubitego białka dodaj śmietankę, ser grana padano i przyprawy
  • Wymieszany farsz przełóż na kruchy spód
  • Pokrój w plasterki kozi ser i ułóż na wierzch tarty, posyp orzechami piniowymi
  • Tatrę piecz w nagrzanym do temperatury 180°C góra i dół piekarniku
  • Czas pieczenia 25-28 minut
  • Piecz do uzyskania złocistego koloru

Nasza tarta to niezwykłe połączenie smaków oraz tekstur.

Kurek, sera grana padano, orzechów piniowych oraz pleśniwego sera koziego.

Zaczynamy od nietypowego wytrawnego ciasta kruchego, którego bazą jest oliwa z oliwek i ona nadaje nam kruchość i aromatyczność tego ciasta.

Przechodzimy przez warstwę miękką i puszystą gdzie komponują się smaki kurek, cebuli, włoskiego sera dojrzewającego grana padano

Na koniec ostatnia warstwa gdzie ciągnący kozi ser pleśniowy tworzy harmonię z prażonymi orzeszkami piniowymi…

Czas wykonania
godzina
Skala trudności
dasz radę
Wartość energetyczna w 100g
265 kcal
1116 kJ
Białko w 100 gTłuszcz w 100 gWęglowodany w 100 g
9,45 g18,7 g15,22g