Kurki to grzyby sezonowe, więc trzeba szybko korzystać z ich walorów smakowych…
Poznajcie nasz niezwykły przepis na tarte z kurkami…
LISTA SKŁADNIKÓW
Wytrawne ciasto kruche:
- Mąka pszenna „typ 500” 220 g
- Proszek do pieczenia 3 g
- SUCHY ZAKWAS PSZENNY DURUM – 10 g
- Sól 1 g szczypta
- Woda zimna 75 ml
- OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN 70 g
- EKSTRAKT SŁODOWY FORBAKE JĘCZMIENNY JASNY – 5 g
Farsz:
- Kurki 200 g
- Kozi ser 200 g
- Śmietanka 30 % 200 g
- Grana padano 100 g
- Orzechy piniowe 50 g
- Czerwona cebula 1 szt.
- EKONOMICZNE BIAŁKO WYSOKO-PIENISTE 10 g
- Sól pół łyżeczki
- Pieprz czarny płaska łyżeczka
- Gałka muszkatołowa pół łyżeczki
- Woda 90 ml
- Masło do smażenia
WYKONANIE
Wytrawne ciasto kruche:
- Wsyp wszystkie składniki do misy miksera wymieszaj na jednolitą masę
- Rozprowadź równomiernie ciasto na tortownicy o średnicy 27 ⌀
- Spód piecz w nagrzanym do temperatury 180°C góra i dół piekarniku lub w 160°C z termo-obiegiem
- Czas pieczenia 20 minut
Farsz:
- Piecz do uzyskania złocistego koloru
- Cebule pokrój w plasterki, wraz z kurkami zeszklij wszystko na patelni z dodatkiem masła
- Białko w proszku wymieszaj z wodą ubijaj w misie miksera na wysokich obrotach przez około 10 minut do uzyskania stabilnej piany
- Zeszklone kurki z cebulą wyłóż na kruchy spód
- Do ubitego białka dodaj śmietankę, ser grana padano i przyprawy
- Wymieszany farsz przełóż na kruchy spód
- Pokrój w plasterki kozi ser i ułóż na wierzch tarty, posyp orzechami piniowymi
- Tatrę piecz w nagrzanym do temperatury 180°C góra i dół piekarniku
- Czas pieczenia 25-28 minut
- Piecz do uzyskania złocistego koloru
Nasza tarta to niezwykłe połączenie smaków oraz tekstur.
Kurek, sera grana padano, orzechów piniowych oraz pleśniwego sera koziego.
Zaczynamy od nietypowego wytrawnego ciasta kruchego, którego bazą jest oliwa z oliwek i ona nadaje nam kruchość i aromatyczność tego ciasta.
Przechodzimy przez warstwę miękką i puszystą gdzie komponują się smaki kurek, cebuli, włoskiego sera dojrzewającego grana padano
Na koniec ostatnia warstwa gdzie ciągnący kozi ser pleśniowy tworzy harmonię z prażonymi orzeszkami piniowymi…
Czas wykonania |
godzina |
Skala trudności |
dasz radę |
Wartość energetyczna w 100g |
265 kcal |
1116 kJ |
Białko w 100 g | Tłuszcz w 100 g | Węglowodany w 100 g |
9,45 g | 18,7 g | 15,22g |