- pozwala uatrakcyjnić „prostą” recepturę na pieczywo i całkowicie odmienić jej smak i aromat „in plus”
- wprowadza naturalne cukry proste
- zapewnia równomierne wyrastania ciasta
- zapewnia silne wzmocnienie koloru miękiszu w pieczywie
- pozwala uzyskać chrupką, bardzo ciemną skórkę
- wprowadza pożądany smak słodkawo-fermentowany
- wprowadza wyjątkowy słodowy smak i aromat słodu żytniego pozwalając np. wyprodukować chleb „o smaku żytnim” z mąki pszennej
- jest to wyjątkowy produkt, szeroko stosowany w piekarnictwie
- może być wykorzystany do wyprodukowania pitnego kwasu chlebowego sposobem domowym
Szczególnie polecany do:
- chleba żytniego
- chleba litewskiego
- pitnego kwasu chlebowego
Sposób użycia:
- Dodawać bezpośrednio wraz z pozostałymi składnikami 2 – 6 g na 100 g użytej mąki, w zależności od oczekiwanych rezultatów.
Składniki:
SŁÓD ŻYTNI
Alergeny:
GLUTEN
Inne możliwe alergeny:
JAJA, LAKTOZA, ORZECHY, ORZECHY ZIEMNE, SEZAM.
Wartość odżywcza w 100 g: |
wartość energetyczna | 1550 kJ/370 kcal |
tłuszcz | 1,0 g |
w tym: kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
węglowodany | 82 g |
w tym: cukry | 0,2 g |
błonnik pokarmowy | 16,4 g |
białko | 8,5 g |
sól | 0,01 g |
CategoriesBez kategorii