Rogal maślany bez cukru to idelane pieczywo do komfitury, kremu czekoladowego bądz masła…

LISTA SKŁADNIKÓW

Ciasto wstępne:

  • Mąka pszenna „Typ 500” 200g (1 1/3 szklanki)
  • Drożdże świeże 20 g (1/5 opakowania lub 8 g suchych drożdży)
  • Woda zimna 200 ml (1 szklanka)

Ciasto właściwe:

WYKONANIE

Ciasto wstępne:

  • Wsyp wszystkie składniki do misy miksera
  • Wyrobione ciasto wstępne nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe nieprzewiewne miejsce na około 2-3 godziny

Ciasto właściwe:

  • Po tym czasie do ciasta wstępnego dodaj pozostałe składniki
  • Mieszaj na niskich obrotach około 3-4 minut później przełącz na średnie obroty i mieszaj jeszcze 5-7 minut
  • Wyłóż ciasto na wałkownice rozwałkuj na prostokąt i przytnij wstęgę ciasta na 10 do 12 trójkątów.
  • Następnie z trójkątów zwijaj rogale
  • Ułóż na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym
  • Posmaruj rogale mlekiem bądź wodą i posyp makiem
  • Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia naokoło 30-40 minut
  • Włóż blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika
  • Piecz w temperaturze 180°C góra i dół lub w 160°C z termo-obiegiem
  • Czas pieczenia 22-26 minut
  • Piecz do uzyskania złocistego koloru

Rogala możesz posypać kruszonką…

Czas wykonania
5 godziny
Skala trudności
łatwe
Wartość energetyczna w 100g
247 kcal
1033 kJ
Białko w 100gTłuszcz w 100gWęglowodany w 100g
6,53g5,6g42,63g