Red Velvet to w wolnym tłumaczeniu Czerwony Aksamit. Nasz Czerwony Aksamit jest w wersji bezglutenowej…
LISTA SKŁADNIKÓW
Ciasto:
- Jajka BIO 200 g ( 4 szt.)
- Cukier kryształ 150 g
- Masło BIO 150 g
- Czerwony barwnik w żelu 5 g
- Cukier waniliowy 1 szt. ( 16 g )
Krem:
- Śmietanka 30% 200 g
- Mascarpone 250 g
- Serek typu Filadelfia 270 g (2 szt.)
- Do dekoracji czereśnie lub wiśnie i wiórki czekolady
WYKONANIE
Ciasto:
- Przygotuj tortownice średnicy o 21 cm ⌀
- Masło ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę w misie miksera przez około 6 minut na wysokich obrotach
- Stopniowo, podczas mieszania dodaj jajka
- Dodaj barwnik
- Następnie po wymieszaniu na jednolitą masę dodaj BIO-MUFINY W PROSZKU BIO-4BAKE 250 G
- Ciasto rozłóż równomiernie w tortownicy
- Ciasto piecz w nagrzanym do temperatury 170°C góra i dół piekarniku
- Czas pieczenia 55-60 minut
- Piecz do uzyskania złocistego koloru
Krem:
- Schłodź śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem w misie miksera
- Do ubitej śmietanki dodaj mascarpone i serki typu Filadelfia wymieszaj na jednolita masę
- Wystudzony biszkopt przekrój na 3 równe części
- Krem rozłóż równomiernie, przekładając biszkoptem
- Na powierzchnię kremu ułóż owoce i posyp wiórkami z czekolady
Red Velvet początkowo był ciastem dla ubogich na bazie burak, teraz ciasto barwi się już barwnikiem, a wymyślono je w Nowym Jorku.
Czas wykonania |
2 godziny |
Skala trudności |
dasz radę |
Wartość energetyczna w 100g |
363 kcal |
1519 kJ |
Białko w 100 g | Tłuszcz w 100 g | Węglowodany w 100 g |
4,31 g | 27,29 g | 25,12 g |