Red Velvet to w wolnym tłumaczeniu Czerwony Aksamit. Nasz Czerwony Aksamit jest w wersji bezglutenowej…

LISTA SKŁADNIKÓW

Ciasto:

  • Jajka BIO 200 g ( 4 szt.)
  • Cukier kryształ 150 g
  • Masło BIO 150 g
  • Czerwony barwnik w żelu 5 g
  • Cukier waniliowy 1 szt. ( 16 g )

Krem:

  • Śmietanka 30%  200 g
  • Mascarpone 250 g
  • Serek typu Filadelfia 270 g (2 szt.)
  • Do dekoracji czereśnie lub wiśnie i wiórki czekolady

WYKONANIE

Ciasto:

  • Przygotuj tortownice średnicy o 21 cm ⌀
  • Masło ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę w misie miksera przez około 6 minut na wysokich obrotach
  • Stopniowo, podczas mieszania dodaj jajka
  • Dodaj barwnik
  • Następnie po wymieszaniu na jednolitą masę dodaj BIO-MUFINY W PROSZKU BIO-4BAKE 250 G
  • Ciasto rozłóż równomiernie w tortownicy
  • Ciasto piecz w nagrzanym do temperatury 170°C góra i dół piekarniku
  • Czas pieczenia 55-60 minut
  • Piecz do uzyskania złocistego koloru

Krem:

  • Schłodź śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem w misie miksera
  • Do ubitej śmietanki dodaj mascarpone i serki typu Filadelfia wymieszaj  na jednolita masę
  • Wystudzony biszkopt przekrój na 3 równe części  
  • Krem rozłóż równomiernie, przekładając biszkoptem
  • Na powierzchnię kremu ułóż owoce i posyp wiórkami z czekolady

Red Velvet początkowo był ciastem dla ubogich na bazie burak, teraz ciasto barwi się już barwnikiem, a wymyślono je w Nowym Jorku.

Czas wykonania
2 godziny
Skala trudności
dasz radę
Wartość energetyczna w 100g
363 kcal
1519 kJ
Białko w 100 gTłuszcz w 100 gWęglowodany w 100 g
4,31 g27,29 g25,12 g