k

kwas chlebowy do picia

Kwas chlebowy nie tylko dobrze gasi pragnienie podczas upalnych dni, dlatego że jest probiotykiem, wzmacnia naszą odporność…

LISTA SKŁADNIKÓW

WYKONANIE

  • Do miski wsyp wszystkie składniki oprócz drożdży, rozpuść w wrzącej wodzie i wymieszaj
  •  Gdy ciecz ostygnie poniżej 40 °C dodaj drożdże i wymieszaj
  • Całość szczelnie przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu na jeden dwa dni, aż ciecz zacznie pracować
  • Po tym czasie przelej kwas przez sito
  • Kwas schowaj do lodówki tam można go przechowywać do 10 dni.

Aby urozmaicić smak kwasu chlebowego pitnego, możesz dodać rodzynek do procesu fermentacji.

Pamiętaj że kwas chlebowy zrobiony tą metodą będzie zawierał alkohol w niewielkich ilościach – od 0,7% do max 2,2% 

Czas wykonania
10 minut
Skala trudności
łatwe
Wartość energetyczna w 100g
54 kcal
228 kJ
Białko w 100 gTłuszcz w 100 gWęglowodany w 100 g
0,57 g 0,09 g12,84 g