Kwas chlebowy nie tylko dobrze gasi pragnienie podczas upalnych dni, dlatego że jest probiotykiem, wzmacnia naszą odporność…
LISTA SKŁADNIKÓW
- Woda 2000 ml
- Cukier 200 g
- EKSTRAKT SŁODOWY FORBAKE JĘCZMIENNY JASNY – 100 g
- SUCHY ZAKWAS ŻYTNI SUPER 20 g
- EKONOMICZNY SŁÓD ŻYTNI 60 g
- Drożdże 0,2 g (szczypta)
WYKONANIE
- Do miski wsyp wszystkie składniki oprócz drożdży, rozpuść w wrzącej wodzie i wymieszaj
- Gdy ciecz ostygnie poniżej 40 °C dodaj drożdże i wymieszaj
- Całość szczelnie przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu na jeden dwa dni, aż ciecz zacznie pracować
- Po tym czasie przelej kwas przez sito
- Kwas schowaj do lodówki tam można go przechowywać do 10 dni.
Aby urozmaicić smak kwasu chlebowego pitnego, możesz dodać rodzynek do procesu fermentacji.
Pamiętaj że kwas chlebowy zrobiony tą metodą będzie zawierał alkohol w niewielkich ilościach – od 0,7% do max 2,2%
Czas wykonania |
10 minut |
Skala trudności |
łatwe |
Wartość energetyczna w 100g |
54 kcal |
228 kJ |
Białko w 100 g | Tłuszcz w 100 g | Węglowodany w 100 g |
0,57 g | 0,09 g | 12,84 g |