Poznaj unikalną recepturę na chleb z dodatkiem ziemniaków i nutą oliwy z oliwek…

LISTA SKŁADNIKÓW

  • Mąka pszenna „typ 650” 450 g (3 szklanki)
  • PŁATKI ZIEMNIACZANE 100% 100 g (1 szklanka)
  • SUCHY ZAKWAS PSZENNY DURUM 15 g (2 łyżki)
  • Sól 15 g (2 łyżeczki)
  • Drożdże świeże 10 g (1/10  małego opakowania lub 4 g suchych drożdży) 
  • Oliwa z oliwek 30g (1 kieliszek)
  • Woda 500 ml (2 szklanki)

WYKONANIE

  • Zacznij od przygotowania puree ziemniaczanego, płatki ziemniaczane wymieszaj z 350 ml ciepłej wody
  • Drożdże wymieszaj w 150 ml zimnej wody
  • Wsyp wszystkie suche składniki oraz przygotowane puree do misy miksera
  • Wlej mieszaninę drożdży z wodą
  • Mieszaj na niskich obrotach około 6 minut
  • Dodaj oliwę z oliwek i mieszaj na średnich obrotach około 1 do 2 minut
  • Wyrobione ciasto pozostaw pod przykryciem na 45 – 60 minut
  • Uformuj chleb
  • Przełóż chleb na papier pergaminowy  
  • Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym nieprzewiewnym miejscu na około 30-40 minut
  • Nagrzej piekarnik z kamieniem do pizzy na maxa
  • Zrób dekoracyjne cięcie ostrym nożem na naszym bochenku
  • Włóż chleb wraz papierem pergaminowym do piekarnika
  • Piecz w temperaturze 250°C góra i dół przez 10 minut wraz z naczyniem z wodą
  • Po tym czasie zmniejsz temperaturę piekarnika do 200°C, usuń naczynie z wodą oraz papier pergaminowy z pod bochenka chleba i piecz przez około 45-50 minut
  • Piecz do uzyskania złocistego koloru
  • Chleb możesz wypiec również na zwykłej blasze

Nasz kartoflany bochenek dzięki płatkom ziemniaczanym ma niepowtarzalny aromat przy czym pozostaje długo świeży…

Czas wykonania
3 godziny
Skala trudności
łatwe
Wartość energetyczna w 100g
190 kcal
794 kJ
Białko w 100gTłuszcz w 100gWęglowodany w 100g
5,69g2,7g37,71g