Poznaj unikalną recepturę na chleb z dodatkiem ziemniaków i nutą oliwy z oliwek…
LISTA SKŁADNIKÓW
- Mąka pszenna „typ 650” 450 g (3 szklanki)
- PŁATKI ZIEMNIACZANE 100% 100 g (1 szklanka)
- SUCHY ZAKWAS PSZENNY DURUM 15 g (2 łyżki)
- Sól 15 g (2 łyżeczki)
- Drożdże świeże 10 g (1/10 małego opakowania lub 4 g suchych drożdży)
- Oliwa z oliwek 30g (1 kieliszek)
- Woda 500 ml (2 szklanki)
WYKONANIE
- Zacznij od przygotowania puree ziemniaczanego, płatki ziemniaczane wymieszaj z 350 ml ciepłej wody
- Drożdże wymieszaj w 150 ml zimnej wody
- Wsyp wszystkie suche składniki oraz przygotowane puree do misy miksera
- Wlej mieszaninę drożdży z wodą
- Mieszaj na niskich obrotach około 6 minut
- Dodaj oliwę z oliwek i mieszaj na średnich obrotach około 1 do 2 minut
- Wyrobione ciasto pozostaw pod przykryciem na 45 – 60 minut
- Uformuj chleb
- Przełóż chleb na papier pergaminowy
- Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym nieprzewiewnym miejscu na około 30-40 minut
- Nagrzej piekarnik z kamieniem do pizzy na maxa
- Zrób dekoracyjne cięcie ostrym nożem na naszym bochenku
- Włóż chleb wraz papierem pergaminowym do piekarnika
- Piecz w temperaturze 250°C góra i dół przez 10 minut wraz z naczyniem z wodą
- Po tym czasie zmniejsz temperaturę piekarnika do 200°C, usuń naczynie z wodą oraz papier pergaminowy z pod bochenka chleba i piecz przez około 45-50 minut
- Piecz do uzyskania złocistego koloru
- Chleb możesz wypiec również na zwykłej blasze
Nasz kartoflany bochenek dzięki płatkom ziemniaczanym ma niepowtarzalny aromat przy czym pozostaje długo świeży…
Czas wykonania |
3 godziny |
Skala trudności |
łatwe |
Wartość energetyczna w 100g |
190 kcal |
794 kJ |
Białko w 100g | Tłuszcz w 100g | Węglowodany w 100g |
5,69g | 2,7g | 37,71g |