Poznaj przepis na lekkie ciasto w wersji fit, tylko 127 kcal w 100g
Nasz jogurtowiec jest oczywiście na bazie jogurt greckiego, puszystego biszkoptu i mnóstwa jagód…
LISTA SKŁADNIKÓW
Biszkopt:
- Mąka pszenna „typ 500” 50 g
- Jajka 100 g ( 2 szt.)
- Cukier 50 g
- MASŁO W PROSZKU 30 g
- Proszek do pieczenia 3 g
Masa jogurtowa:
- Jogurt typu greckiego 400 g
- Cukier 120 g
- Woda 100 ml
- AGAR 10 g
- EKONOMICZNE BIAŁKO WYSOKO-PIENISTE 10 g
- Woda do białka 60 ml
Galaretka:
- Jagody 400 g
- Woda 300 ml
- Cukier 30 g
- AGAR 5 g
WYKONANIE
Biszkopt:
- Przygotuj torownicę o średnicy 24 ⌀ wyłóż jej spód papierem pergaminowym
- Do misy miksera wbij jaja dodaj cukier i ubij na puszystą masę
- Do napowietrzonej masy jajowo-cukrowej dodaj masło, mąkę oraz proszek do pieczenia delikatnie wymieszaj z napowietrzoną masą jajowo-cukrową
- Całość wylej do tortownicy i rozprowadź
- Biszkopt piecz w nagrzanym do temperatury 200°C góra i dół piekarniku lub w 180°C z termo-obiegiem
- Czas pieczenia 8-10 minut
- Piecz do uzyskania złocistego koloru
Masa jogurtowa:
- Białko wymieszaj z wodą, ubijaj w misie miksera na sztywną pianę
- Wodę cukier i agar zagotuj wlej do ubitego na sztywną pianę białka cały czas mieszając pod mikserem
- Po około minucie mieszania dodaj jogurt i wymieszaj go z pianą białka ręcznie mieszając na jednolitą masę
- Biszkopt obróć do góry dnem, na tortownicę wyłożoną papierem pergaminowym
- Na biszkopt wylej masę jogurtową i rozprowadź ją
Galaretka:
- W rondelku zagotuj wodę, cukier i agar
- Gdy masa jogurtowa już się zastygnie wysyp na nią jagody, następnie wylej przestudzoną galaretkę
- Jogurtowiec należy podawać schłodzony
Sekretem naszego puszystego kremu jogurtowego jest konsystencja „al’a pasie mleczko” substancja żelująca agar, białko ubite na sztywną pianę i oczywiście jogurt.
Ciasto najlepiej smakuje w sezonie letnim, kiedy dostępne są świeże jagody ale można użyć też mrożonych owoców i nie koniecznie jagód.
Jeśli nie masz piekarnika nie ma sprawy, możesz też użyć gotowych biszkopcików…
Czas wykonania |
2 godziny |
Skala trudności |
dasz radę |
Wartość energetyczna w 100g |
127 kca |
532 kJ |
Białko w 100 g | Tłuszcz w 100 g | Węglowodany w 100 g |
2,79 g | 4,40 g | 19,15 g |