j

jogurtowiec agarowy z jagodami

Poznaj przepis na lekkie ciasto w wersji fit, tylko 127 kcal w 100g

Nasz jogurtowiec jest oczywiście na bazie jogurt greckiego, puszystego biszkoptu i mnóstwa jagód…

LISTA SKŁADNIKÓW

Biszkopt:

  • Mąka pszenna „typ 500” 50 g
  • Jajka 100 g ( 2 szt.)
  • Cukier 50 g
  • MASŁO W PROSZKU 30 g
  • Proszek do pieczenia 3 g

Masa jogurtowa:

Galaretka:

  • Jagody 400 g
  • Woda 300 ml
  • Cukier 30 g
  • AGAR 5 g

WYKONANIE

Biszkopt:

  • Przygotuj torownicę o średnicy 24 ⌀ wyłóż jej spód papierem pergaminowym
  • Do misy miksera wbij jaja dodaj cukier i ubij na puszystą masę
  • Do napowietrzonej masy jajowo-cukrowej dodaj masło, mąkę oraz proszek do pieczenia delikatnie wymieszaj z napowietrzoną masą jajowo-cukrową
  • Całość wylej do tortownicy i rozprowadź
  • Biszkopt piecz w nagrzanym do temperatury 200°C góra i dół piekarniku lub w 180°C z termo-obiegiem
  • Czas pieczenia 8-10 minut
  • Piecz do uzyskania złocistego koloru

Masa jogurtowa:

  • Białko wymieszaj z wodą, ubijaj w misie miksera na sztywną pianę
  • Wodę cukier i agar zagotuj wlej do ubitego na sztywną pianę białka cały czas mieszając pod mikserem
  • Po około minucie mieszania dodaj jogurt i wymieszaj go z pianą białka ręcznie mieszając na jednolitą masę  
  • Biszkopt obróć do góry dnem, na tortownicę wyłożoną papierem pergaminowym
  • Na biszkopt wylej masę jogurtową i rozprowadź ją

Galaretka:

  • W rondelku zagotuj wodę, cukier i agar
  • Gdy masa jogurtowa już się zastygnie wysyp na nią jagody, następnie wylej przestudzoną galaretkę
  • Jogurtowiec należy podawać schłodzony

Sekretem naszego puszystego kremu jogurtowego jest konsystencja „al’a pasie mleczko” substancja żelująca agar, białko ubite na sztywną pianę i oczywiście jogurt.

Ciasto najlepiej smakuje w sezonie letnim, kiedy dostępne są świeże jagody ale można użyć też mrożonych owoców i nie koniecznie jagód.

Jeśli nie masz piekarnika nie ma sprawy, możesz też użyć gotowych biszkopcików…

Czas wykonania
2 godziny
Skala trudności
dasz radę

Wartość energetyczna w 100g
127 kca
532 kJ
Białko w 100 gTłuszcz w 100 gWęglowodany w 100 g
2,79 g4,40 g19,15 g