EKONOMICZNE BIAŁKO WYSOKO-PIENISTE
- szybkie ubijanie;
- duża objętość piany;
- wysoka stabilność piany;
- łatwe przechowywanie (w temperaturze pokojowej);
- brak konieczności „zagospodarowania” żółtek pozostających po wybijania świeżych jajek;
- brak ryzyka wprowadzenia salmonelli w trakcie wybijania świeżych jajek
Szczególnie polecany do:
- bezy
- pokryw (topów) na ciasta/topy
- kokosanek
Sposób użycia:
- Rekomendowane dawkowanie to 1 g białka w proszku na 8 g wody. Wsypać do letniej wody i ubijać na wysokich obrotach (wyższa temperatura wody tj. 40-50 °C pozwala skrócić czas ubijania). 4 g białka w proszku w połączeniu z 30 g wody w poniższych proporcjach odpowiadają ok. 1 białku ze świeżego jaja (tj. ok. 34 g białka świeżego z jaja o wadze ok. 50 g)
Składniki:
albumina jaja kurzego, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; stabilizator: guma ksantanowa; środek spieniający: cytrynian trietylowy.
Inne możliwe alergeny:
JAJA, LAKTOZA, ORZECHY, ORZECHY ZIEMNE, SEZAM.
Wartość odżywcza w 100 g: |
wartość energetyczna | 1436 kJ/343 kcal |
tłuszcz | 0,04 g |
w tym: kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
węglowodany | 4,4 g |
w tym: cukry | 0,0 g |
błonnik pokarmowy | 0,0 g |
białko | 81,5 g |
sól | 3,6 g |
CategoriesBez kategorii