C

CZARNE ZIARNO SŁODOWE FERMENTOWANE

CZARNE ZIARNO SŁODOWE FERMENTOWANE

  • wprowadza niepowtarzalną smakowitości słodkawo-fermentowanego słodu żytniego;
  • całe ziarno pozostaje dobrze widoczne i wyczuwalne w miękiszu;
  • bardzo dobrze komponuje się razem z innymi ziarnami (np. „pół na pół” ze słonecznikiem).
  • uatrakcyjnia pieczywo o widoczne i wyczuwalne ziarna tworzące chleb ziarnisty;
  • pozwala lekko zabarwić miękisz;
  • może być stosowane również do produkcji domowego ciemnego piwa żytniego;
  • może być wykorzystany do wyprodukowania pitnego kwasu chlebowego sposobem domowym.

Szczególnie polecany do:

  • chleba
  • bułek
  • domowego ciemnego piwa żytniego i pitnego kwasu chlebowego

Sposób użycia:

  • Należy namoczyć ziarno przed jego wprowadzeniem do ciasta (np. 50 g suchego ziarna namaczać w 150 g ciepłej wody przez 4 godz. lub przez 8 godz. w zimnej wodzie). Po odsączeniu dodawać wraz z pozostałymi składnikami w proporcji 10 – 25 g namoczonego ziarna na 100 g użytej mąki, w zależności od oczekiwanych rezultatów.

Składniki:

SŁÓD ŻYTNI

Alergeny:

GLUTEN

Inne możliwe alergeny:

JAJA, MLEKO, ORZECHY, ORZECHY ZIEMNE, SEZAM.
Wartość odżywcza w 100 g:
wartość energetyczna1550 kJ/370 kcal
tłuszcz1,0 g
w tym: kwasy tłuszczowe nasycone0,2 g
węglowodany82 g
w tym: cukry0,9 g
błonnik pokarmowy16,4 g
białko8,5 g
sól0,01 g

CategoriesBez kategorii