Poznaj przepis na bezglutenowe ciasto bananowe, wilgotne i pełne tropikalnego smaku bananowego przełamane orzeźwiającą limetką…
LISTA SKŁADNIKÓW
Ciasto:
- Jajka BIO 200 g ( 4 szt.)
- Cukier kryształ 100 g
Krem:
- Serek ricotta 500 g
- Cukier puder 60 g
- Śmietanka 30% 200 g
- Sok z połowy limetki
- Zest z limetki
WYKONANIE
Ciasto:
- Przygotuj tortownicę o średnicy 23 ⌀ wyłóż jej spód papierem pergaminowym
- Masło ubij z cukrem na puszystą masę w misie miksera
- Stopniowo, podczas mieszania dodaj jajka
- Następnie po wymieszaniu na jednolitą masę dodaj BIO-CIASTO MARCHEWKOWE W PROSZKU 250 G
- Po wymieszaniu dodaj zblendowane banany i wymieszaj
- Ciasto rozłóż równomiernie w tortownicy
- Ciasto piecz w nagrzanym do temperatury 170°C góra i dół piekarniku lub w 160°C z termo-obiegiem
- Czas pieczenia 45-50 minut
- Piecz do uzyskania złocistego koloru
Krem:
- Mocno schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na puszystą masę w misie miksera dodaj serek ricotta i wymieszaj
- Zetrzyj zest z limetki i wciśnij sok z połowy tego cytrusa
- Krem rozłóż równomiernie na wystudzonym cieście bananowym
- Ciasto udekoruj truskawkami i posyp połamanymi pistacjami
Nasze ciasto składa się z dwóch warstw.
Pierwsza to bezglutenowe ciasto biszkoptowo tłuszczowe z dużą ilością bananów
Druga to delikatny puszysty krem na bazie włoskiego serka ricotta przełamanego nutą kwaśnej limetki, wszystko zostało wykończone truskawkami oraz posypane prażonymi i solonymi pistacjami…
Czas wykonania |
1,5 godziny |
Skala trudności |
dasz radę |
Wartość energetyczna w 100g |
266 kcal |
1111 kJ |
Białko w 100 g | Tłuszcz w 100 g | Węglowodany w 100 g |
4,75 g | 15,71 g | 26,32 g |