Poznaj przepis na bezglutenowe ciasto bananowe, wilgotne i pełne tropikalnego smaku bananowego przełamane orzeźwiającą limetką…

LISTA SKŁADNIKÓW

Ciasto:

  • Jajka BIO 200 g ( 4 szt.)
  • Cukier kryształ 100 g
  • Banany BIO 250 g

Krem:

  • Serek ricotta 500 g
  • Cukier puder 60 g
  • Śmietanka 30% 200 g
  • Sok z połowy limetki
  • Zest z limetki

WYKONANIE

Ciasto:

  • Przygotuj tortownicę o średnicy 23 ⌀ wyłóż jej spód papierem pergaminowym
  • Masło ubij z cukrem na puszystą masę w misie miksera
  • Stopniowo, podczas mieszania dodaj jajka
  • Następnie po wymieszaniu na jednolitą masę dodaj BIO-CIASTO MARCHEWKOWE W PROSZKU 250 G
  • Po wymieszaniu dodaj zblendowane banany i wymieszaj
  • Ciasto rozłóż równomiernie w tortownicy
  • Ciasto piecz w nagrzanym do temperatury 170°C góra i dół piekarniku lub w 160°C z termo-obiegiem
  • Czas pieczenia 45-50 minut
  • Piecz do uzyskania złocistego koloru

Krem:

  • Mocno schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na puszystą masę w misie miksera dodaj serek ricotta  i wymieszaj
  • Zetrzyj zest z limetki i wciśnij sok z połowy tego cytrusa
  • Krem rozłóż równomiernie na wystudzonym cieście bananowym
  • Ciasto udekoruj truskawkami i posyp połamanymi pistacjami

Nasze ciasto składa się z dwóch warstw.

Pierwsza to bezglutenowe ciasto biszkoptowo tłuszczowe z dużą ilością bananów

Druga to delikatny puszysty krem na bazie włoskiego serka ricotta przełamanego nutą kwaśnej limetki, wszystko zostało wykończone truskawkami oraz posypane prażonymi i solonymi pistacjami…

Czas wykonania
1,5 godziny
Skala trudności
dasz radę
Wartość energetyczna w 100g
266 kcal
1111 kJ
Białko w 100 gTłuszcz w 100 gWęglowodany w 100 g
4,75 g15,71 g26,32 g