Wypróbuj przepis na aromatyczną i chrupiąca bułkę ciabatte, która smakiem przeniesie cię do słonecznej italii
LISTA SKŁADNIKÓW
Lista składników:
- Mąka pszenna „typ 00” 500 g
- SUCHY ZAKWAS PSZENNY DURUM 20 g
- Sól 10 g
- EKSTRAKT SŁODOWY DIASTA-BAKE JĘCZMIENNY JASNY AKTYWNY 15 g
- Drożdże świeże 10 g (3 g suchych)
- Woda zimna 400 ml
WYKONANIE
- Mąkę i wodę schłodź w lodówce
- Wsyp mąkę, zakwas oraz ekstrakt i sól do misy miksera
- Wlej 300 ml zimnej wody do misy miksera
- Mieszaj na niskich obrotach przez około 4 do 6 minut
- Wymieszaj pozostałe 100 ml wody z drożdżami i dodawaj stopniowo do ciasta cały czas mieszając
- Mieszaj na szybkich obrotach przez około 15-17 minut
- Wyrobione ciasto przełóż do pojemnika wysmarowanego oliwą z oliwek pozostaw pod przykryciem na 1,5 do 2,5 godziny
- Wyłóż ciasto na blat uprzednio podsypany semoliną bądź mąką
- Uformuj ciasto na podłużny kształt, pokrój na 8 bułek
- Ułóż na ciabattki na papierze pergaminowym
- Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 25-35 minut
- Ciabatty możesz piec na kamieniu od pizzy bądź blasze
- Piecz w temperaturze 200°C góra i dół lub w 180°C z termo-obiegiem
- Możesz wylać trochę wody na dno piekarnika
- Czas pieczenia 23-25 minut
- Piecz do uzyskania złocistego koloru
Ciabatte zrobiłem z mąki włoskie petra 5037
Ciabatki możesz też zrobić na mące polskiej typu 450 czy 500 należy wtedy zmijeszczyć tylko ilość wody do 350 ml
Czas wykonania |
4 godziny |
Skala trudności |
dasz radę |
Wartość energetyczna w 100g |
215 kcal |
898 kJ |
Białko w 100g | Tłuszcz w 100g | Węglowodany w 100g |
7,28g | 3,21g | 39,21g |