Wypróbuj przepis na aromatyczną i chrupiąca bułkę ciabatte, która smakiem przeniesie cię do słonecznej italii

LISTA SKŁADNIKÓW

Lista składników:

WYKONANIE

  • Mąkę i wodę schłodź w lodówce 
  • Wsyp mąkę, zakwas oraz ekstrakt i sól do misy miksera
  • Wlej 300 ml zimnej wody do misy miksera
  • Mieszaj na niskich obrotach przez około 4 do 6 minut
  • Wymieszaj pozostałe 100 ml wody z drożdżami i dodawaj stopniowo do ciasta cały czas mieszając
  • Mieszaj na szybkich obrotach przez około 15-17 minut
  • Wyrobione ciasto przełóż do pojemnika wysmarowanego oliwą z oliwek pozostaw pod przykryciem na 1,5 do 2,5 godziny
  • Wyłóż ciasto na blat uprzednio podsypany semoliną bądź mąką 
  • Uformuj ciasto na podłużny kształt, pokrój na 8 bułek
  • Ułóż na ciabattki na papierze pergaminowym
  • Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 25-35 minut
  • Ciabatty możesz piec na kamieniu od pizzy bądź blasze  
  • Piecz w temperaturze 200°C góra i dół lub w 180°C z termo-obiegiem
  • Możesz wylać trochę wody na dno piekarnika
  • Czas pieczenia 23-25 minut
  • Piecz do uzyskania złocistego koloru

Ciabatte zrobiłem z mąki włoskie petra 5037

Ciabatki możesz też zrobić na mące polskiej typu 450 czy 500 należy wtedy zmijeszczyć tylko ilość wody do 350 ml

Czas wykonania
4 godziny
Skala trudności
dasz radę
Wartość energetyczna w 100g
215 kcal
898 kJ
Białko w 100gTłuszcz w 100gWęglowodany w 100g
7,28g3,21g39,21g