c

chlebek żytni ze śliwkami

poznaj unikalny przepis na aromatyczne pieeczywo żytnie z dodatkiem suszonych śliwek przełamane nutą prażonego orzecha laskowego…

LISTA SKŁADNIKÓW

WYKONANIE

  • Drożdże wymieszaj z ciepłą wodą
  • Wsyp wszystkie składniki do misy miksera oprócz bakali
  • Włącz mikser i mieszaj na wolnych obrotach przez 12-16 minut, po tym czasie przełącz na szybkie obroty i mieszaj jeszcze przez 3-5 minuty
  • Na minutę przed końcem mieszania dodaj bakalie
  • Po wymieszaniu ciasto pozostaw w spoczynku pod przykryciem przez około 60 minut
  • Przemieszaj ciasto pod mikserem przez około 30 sekund
  • Podziel ciasto na dwie równe części i uformuj bochenki
  • Bochenki przełóż do foremek wysmarowanych olejem
  • Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia około 35-45 minut
  • Nagrzej piekarnik do 200°C
  • Wyrośnięty chleby przed włożeniem do piekarnika przesmaruj wodą
  • Piecz w temperaturze 200°C góra i dół lub w 180°C z termo-obiegiem
  • Czas pieczenia 45-55 minut
  • Piecz do uzyskania złocistego koloru

chlebek żytni idelanie komponuje się z serami twardymi czy pleśniowymi…

Czas wykonania
4 godziny
Skala trudności
łatwe
Wartość energetyczna w 100g
238 kcal
996 kJ
Białko w 100gTłuszcz w 100gWęglowodany w 100g
6,11g9,44g32,19g