poznaj przepis na chleb pszenno – żytni, bogaty w ziarno słonecznika i kiełki żyta…
LISTA SKŁADNIKÓW
- EKONOMICZNY SŁÓD ŻYTNI 5 g
- EKSTRAKT SŁODOWY FORBAKE JĘCZMIENNY JASNY 10 g
- Mąka żytnia z pełnego przemiału „typ 2000” 200 g
- Słonecznik łuskany 120 g
- SUCHY ZAKWAS ŻYTNI SUPER 12 g
- SKIEŁKOWANE ZIARNO ŻYTNIE FERMENTOWANE 60 g
- Sól 10 g
- Drożdże świeże 20 g
- Woda 450 ml
WYKONANIE
- Namocz skiełkowane ziarno żyta przynajmniej godzinę przed przystąpieniem do zrobienia chleba w takiej samej ilości gorącej wody jak ziarna (60 g ziarna 60 g wody)
- Drożdże wymieszaj z ciepłą wodą
- Wsyp mąki, słód, ekstrakt, sól i zakwas do misy miksera
- Włącz mikser i mieszaj na wolnych obrotach przez 4-5 minut po tym czasie przełącz na szybkie obroty i mieszaj jeszcze przez 5-6 minut
- Na minutę przed końcem mieszania dodaj słonecznik i kiełki
- Po wymieszaniu ciasto pozostaw spoczynku pod przykryciem przez około 25-30 minut
- Przemieszaj ciasto
- Podziel ciasto na dwie równe części i uformuj bochenki
- Bochenki przełóż do foremek, posmaruj wodą i posyp mąką
- Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia około 25-35 minut
- Piecz w temperaturze 200°C góra i dół lub w 180°C z termo-obiegiem
- Czas pieczenia 35-40 minut
- Piecz do uzyskania złocistego koloru
Chleb łączy ze sobą wiele smaków… żyta, pszenicy oraz ziaren
Słoncznik balansuje słodycz kiełków żyta, A słód podkreśla i nadaje mu wyrażnego charakteru…
Czas wykonania |
3 godziny |
Skala trudności |
dasz radę |
Wartość energetyczna w 100g |
208 kcal |
871 kJ |
Białko w 100g | Tłuszcz w 100g | Węglowodany w 100g |
6,89g | 5,96g | 31,79g |