c

chleb z kiełkami i słonecznikiem

poznaj przepis na chleb pszenno – żytni, bogaty w ziarno słonecznika i kiełki żyta…

LISTA SKŁADNIKÓW

  • Sól 10 g
  • Drożdże świeże 20 g
  • Woda 450 ml

WYKONANIE

  • Namocz skiełkowane ziarno żyta przynajmniej godzinę przed przystąpieniem do zrobienia chleba w takiej samej ilości gorącej wody jak ziarna (60 g ziarna 60 g wody)
  • Drożdże wymieszaj z ciepłą wodą
  • Wsyp mąki, słód, ekstrakt, sól i zakwas do misy miksera
  • Włącz mikser i mieszaj na wolnych obrotach przez 4-5 minut po tym czasie przełącz na szybkie obroty i mieszaj jeszcze przez 5-6 minut
  • Na minutę przed końcem mieszania dodaj słonecznik i kiełki
  • Po wymieszaniu ciasto pozostaw spoczynku pod przykryciem przez około 25-30 minut
  • Przemieszaj ciasto
  • Podziel ciasto na dwie równe części i uformuj bochenki
  • Bochenki przełóż do foremek, posmaruj wodą i posyp mąką
  • Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia około 25-35 minut
  • Piecz w temperaturze 200°C góra i dół lub w 180°C z termo-obiegiem
  • Czas pieczenia 35-40 minut
  • Piecz do uzyskania złocistego koloru

Chleb łączy ze sobą wiele smaków… żyta, pszenicy oraz ziaren

Słoncznik balansuje słodycz kiełków żyta, A słód podkreśla i nadaje mu wyrażnego charakteru…

Czas wykonania
3 godziny
Skala trudności
dasz radę
Wartość energetyczna w 100g
208 kcal
871 kJ
Białko w 100gTłuszcz w 100gWęglowodany w 100g
6,89g5,96g31,79g