C

Chleb Marchewkowy

Zobacz jak w łatwy sposób zrobisz chlebek marchewkowy z ziarnami

LISTA SKŁADNIKÓW

Ciasto wstępne

  • Mąka pszenna „Typ 650” 100g (½  szklanki)
  • Mąka pszenna „Typ 1850” 40 g (¼ szklanki)
  • Drożdże świeże 20 g (1/5 opakowania lub 8 g suchych drożdży)
  • Woda ciepła 100 ml (½ szklanki)

Ciasto właściwe

  • Marchewka surowa 120 g (1 duża)
  • Mąka pszenna „Typ 650” 600g (4 szklanki)
  • SUPER-CIEMNY SŁÓD ŻYTNI 20 g (2 łyżeczki)
  • Sól 14 g (2 łyżeczki)
  • Słonecznik 60 g (½ szklanki)
  • Siemię lniane 40 g (½ szklanki)
  • Woda ciepła 300 ml (1 ¼ szklanki)

WYKONANIE

Ciasto wstępne

  • Mieszaj na średnich obrotach około 4-5 minut
  • Wymieszane ciasto nakryj ściereczką i odłóż w ciepłe nieprzewiewne miejsce na 2 do 2,5 godzin
  • Zalej ziarna wodą i mocz przez 1 godzinę
  • Zetrzyj marchewkę na grubych oczkach tarki

Ciasto właściwe

  • Odsącz namoczone ziarna
  • Wsyp do ciasta wstępnego wszystkie składniki
  • Mieszaj w mikserze około 10 minut na średnich obrotach do uzyskania jednolitej masy
  • Podziel ciasto na 2 równe części
  • Uformuj bochenki
  • Włóż bochenki do foremek wysmarowanych olejem
  • Foremki pozostaw w ciepłym i nieprzewiewnym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia około 30 do 45 minut
  • Włóż foremki z ciastem do nagrzanego piekarnika
  • Piecz w temperaturze 180°C góra  i dół lub w 160°C z termo-obiegiem
  • Czas pieczenia 50-55 minut

Chlebek możesz posypać po wierzchu słoneczkiem bądź innym ulubionym ziarenkiem

Czas wykonania:
4 godziny
Skala trudności:
dasz radę
Wartość kaloryczna na 100g
227 kcal
947 kJ
Białko w 100g
Tłuszcz w 100g

Węglowodany w 100g
7,52g4,36g39,34g