Masz ochotę na słodkie śniadanie?

Zrób chałkę maślaną

LISTA SKŁADNIKÓW

  • Mąka pszenne tortowa 500 g (3 kopiaste szklanki)
  • Cukier  75 g (¼  szklanki)
  • Masło w proszku 50 g (½ szklanki)
  • Woda 200 ml (niepełna szklanka)
  • Sól 5 g (1 łyżeczka)
  • Drożdże świeże 25 g ( ¼ małego opakowania lub 8 g suchych drożdży) 
  • Jajka 50 g (1 szt.)

Kruszonka:

  • Mąka pszenne tortowa 90 g (¾ szklanki)
  • Cukier puder 50 g (½  szklanki)
  • Masło w proszku 50 g (½ szklanki)
  • Woda 4-5 łyżek

WYKONANIE

  • Wsyp wszystkie składniki do misy miksera
  • Mieszaj na średnich obrotach około 10 minut
  • Wyrobione ciasto nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe nieprzewiewne miejsce na około 20-30 minut
  • Podziel ciasto na 8 lub 12 części w zależności którą wersję chałki wybierzecie (filmik instruktażowy znajduję się poniżej)  
  • Uformuj chałki
  • Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia (około 45 minut do 1 godziny)
  • Posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką

Kruszonka:

  • Wsyp wszystkie suche składniki do miski i wymieszaj
  • Dodaj stopniowo wodę rozcierając powstałą ciasto między palcami do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji
  • Włóż blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika
  • Piecz w temperaturze 180°C góra  i dół lub w 160°C z termo-obiegiem
  • Czas pieczenia 25-27 minut
  • Piecz do uzyskania złocistego koloru

Gotową chałkę możesz posmarować masłem bądź konfiturą

Czas wykonania:
3 godziny
Skala trudności:
Łatwe
Wartość kaloryczna na 100g
370 kcal
1547 kJ
Białko w 100gTłuszcz w 100gWęglowodany w 100g
7,98g9,39g63,41g