Poznaj niepowtarzalny przepis…
Na aromatyczną bułkę z ziarnem słonecznika
LISTA SKŁADNIKÓW
- Mąka pszenna „typ 500” 500 g (4 szklanki)
- MASŁO W PROSZKU 20 g (2 łyżki)
- SUCHY ZAKWAS PSZENNY DURUM 15 g (1 łyżka)
- SŁÓD STARMALT JĘCZMIENNY MIODOWY 10 g (2 łyżeczki)
- Słonecznik łuskany 50 g (5 łyżek)
- Sól 10 g (1 łyżeczka)
- Drożdże świeże 25 g (¼ małego opakowania lub 8 g suchych drożdży)
- Woda letnia 320 ml (1 ½ szklanki)
WYKONANIE
- Drożdże wymieszaj z wodą
- Wsyp wszystkie suche składniki do misy miksera
- Wlej mieszaninę drożdży z wodą
- Mieszaj na średnich obrotach około 10 do 12 minut
- Wyrobione ciasto pozostaw pod przykryciem na 30 do 40 minut
- Rozwałkuj ciasto na kwadrat
- Pokrój na 9 kawałków
- Ułóż bułki na blaszce wyłożonej pergaminem
- Bułki możesz posypać słonecznikiem
- Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym nieprzewiewnym miejscu na około 30-40 minut
- Przed włożeniem do piekarnika spryskaj bułki wodą
- Włóż blachę z bułkami do nagrzanego piekarnika
- Piecz w temperaturze 220°C góra i dół lub w 200°C z termo-obiegiem
- Czas pieczenia 13-15 minut
- Piecz do uzyskania złocistego koloru
Bułkę możesz wypiec na kamieniu od pizzy, będzie bardziej chrupiąca…
Czas wykonania |
2,5 godziny |
Skala trudności |
łatwe |
Wartość energetyczna w 100g |
236 kcal |
987kJ |
Białko w 100g | Tłuszcz w 100g | Węglowodany w 100g |
7,3g | 5,05g | 40,35g |