Poznaj niepowtarzalną recepturę na wytworne brownie skryte pod skorupką ze słonego karmelu…
LISTA SKŁADNIKÓW
Ciasto Brownie:
- Mąka pszenna „typ 450” 100 g (¾ szklanki)
- Czekolada gorzka 200 g (2 tabliczki)
- Jajka 165 g (3 szt.)
- Cukier brązowy 180 g (¾ szklanki)
- MASŁO W PROSZKU 80 g (¾ szklanki)
- Kakao 45 g (½ szklanki)
- Śmietanka 30% 50 g (1/5 szklanki)
Skorupka ze słonego karmelu:
- FLORENTINAX CRUNCH 200 g (2 szklanki)
- Orzechy laskowe 120 g (1 szklanka)
- Śmietanka 30% 120 g (½ szklanki)
- Sól 3 g (½ łyżeczki)
WYKONANIE
Ciasto Brownie:
- Przygotuj tortownice o średnicy 26cm wyłóż jej spód papierem pergaminowym
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę w misie miksera
- Rozpuść czekoladę, masło i śmietankę w kąpieli wodnej
- Do ubitych jajek dodaj rozpuszczoną czekoladę, masło i śmietankę wymieszaj na jednolitą masę przez około 30 sekund
- Dodaj mąkę i kakao wymieszaj, przełóż masę do blachy i równomiernie rozprowadź
- Ciasto piecz w nagrzanym do temperatury 160°C góra i dół piekarniku przez 25 minut (jeśli nie lubisz zakalcowatego stylu brownie piecz przez 30 minut)
Skorupka ze słonego karmelu :
- Zagotuj śmietankę w rondelku dodaj sól oraz florentinax crunch
- Gotuj wszystko razem do karmelowego koloru
- Wsyp orzechy, wylej gorącą masę na ciasto brownie, rozprowadź równomiernie.
- Ciasto powinno się serwować schłodzone
Do przygotowania Brownie, możesz też użyć innych orzechów, włoskich lub arachidowych.
Brownie najlepiej smakuje kiedy jest schłodzone…
Czas wykonania |
2 godziny |
Skala trudności |
dasz rade |
Wartość energetyczna w 100g |
416 kcal |
1832 kJ |
Białko w 100g | Tłuszcz w 100g | Węglowodany w 100g |
6,44g | 24,12g | 43,40g |