Każdy z nas lubi chrupiącą bagietkę posmarowaną masłem…
LISTA SKŁADNIKÓW
- Mąka pszenna „typ 500” 600 g (4 szklanki)
- SUCHY ZAKWAS PSZENNY DURUM 24 g (2 łyżki)
- Sól 18 g (3 łyżeczki)
- Drożdże świeże 12 g (1/8 małego opakowania lub 4 g suchych drożdży)
- Woda zimna 370 ml (1 ½ szklanki)
WYKONANIE
- Drożdże wymieszaj z wodą
- Wsyp wszystkie suche składniki do misy miksera
- Wlej mieszaninę drożdży z wodą
- Mieszaj na średnich obrotach około 10 do 12 minut
- Wyrobione ciasto przełóż do pojemnika wysmarowanego oliwą pozostaw pod przykryciem na jedną godzinę
- Podziel ciasto na 3 części
- Uformuj kule
- Pozostaw pod przykryciem na 15-20 minut
- Uformuj bagietki
- Przełóż bagietki na blachę
- Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym nieprzewiewnym miejscu na około 15-20 minut
- Natnij bagietki trzema cięciami ostrym nożem
- Pozostaw do wyrośnięcia na około 15-20 minut (nie przykrywaj bagietek ściereczką)
- Piecz w temperaturze 180°C góra i dół lub w 160°C z termo-obiegiem
- Czas pieczenia 30-35 minut
- Piecz do uzyskania złocistego koloru
Bagietkę możesz wykorzystać jako spód do zapiekanki.
Idealnie komponuję się z długo dojrzewającymi serami lub wędlinami.
Czas wykonania |
3 godzin |
Skala trudności |
łatwe |
Wartość energetyczna w 100g |
206 kcal |
862 kJ |
Białko w 100g | Tłuszcz w 100g | Węglowodany w 100g |
6,51g | 0,76g | 43,33g |