Każdy z nas lubi chrupiącą bagietkę posmarowaną masłem…

LISTA SKŁADNIKÓW

  • Sól 18 g (3 łyżeczki)
  • Drożdże świeże 12 g (1/8  małego opakowania lub 4 g suchych drożdży) 
  • Woda zimna 370 ml (1 ½  szklanki)

WYKONANIE

  • Drożdże wymieszaj z wodą
  • Wsyp wszystkie suche składniki do misy miksera
  • Wlej mieszaninę drożdży z wodą
  • Mieszaj na średnich obrotach około 10 do 12 minut
  • Wyrobione ciasto przełóż do pojemnika wysmarowanego oliwą pozostaw pod przykryciem na jedną godzinę
  • Podziel ciasto na 3 części
  • Uformuj kule
  • Pozostaw pod przykryciem na 15-20 minut
  • Uformuj bagietki
  • Przełóż bagietki na blachę
  • Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym nieprzewiewnym miejscu na około 15-20 minut
  • Natnij bagietki trzema cięciami ostrym nożem
  • Pozostaw do wyrośnięcia na około 15-20 minut (nie przykrywaj bagietek ściereczką)
  • Piecz w temperaturze 180°C góra i dół lub w 160°C z termo-obiegiem
  • Czas pieczenia 30-35 minut
  • Piecz do uzyskania złocistego koloru

Bagietkę możesz wykorzystać jako spód do zapiekanki.

Idealnie komponuję się z długo dojrzewającymi serami lub wędlinami.

Czas wykonania
3 godzin
Skala trudności
łatwe
Wartość energetyczna w 100g
206 kcal
862 kJ
Białko w 100gTłuszcz w 100gWęglowodany w 100g
6,51g0,76g43,33g