poznaj unikalny przepis na aromatyczne pieeczywo żytnie z dodatkiem suszonych śliwek przełamane nutą prażonego orzecha laskowego…
LISTA SKŁADNIKÓW
- Mąka żytnia z pełnego przemiału „typ 2000” 600 g
- EKSTRAKT SŁODOWY DARK-FORBAKE JĘCZMIENNY CIEMNY 25 g
- SUCHY ZAKWAS ŻYTNI SUPER 25 g
- Śliwki suszone 250 g
- Orzech laskowy prażony 200 g
- Sól 15 g
- Drożdże świeże 15 g (6 g suchych drożdży)
- Woda 500 ml
WYKONANIE
- Drożdże wymieszaj z ciepłą wodą
- Wsyp wszystkie składniki do misy miksera oprócz bakali
- Włącz mikser i mieszaj na wolnych obrotach przez 12-16 minut, po tym czasie przełącz na szybkie obroty i mieszaj jeszcze przez 3-5 minuty
- Na minutę przed końcem mieszania dodaj bakalie
- Po wymieszaniu ciasto pozostaw w spoczynku pod przykryciem przez około 60 minut
- Przemieszaj ciasto pod mikserem przez około 30 sekund
- Podziel ciasto na dwie równe części i uformuj bochenki
- Bochenki przełóż do foremek wysmarowanych olejem
- Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia około 35-45 minut
- Nagrzej piekarnik do 200°C
- Wyrośnięty chleby przed włożeniem do piekarnika przesmaruj wodą
- Piecz w temperaturze 200°C góra i dół lub w 180°C z termo-obiegiem
- Czas pieczenia 45-55 minut
- Piecz do uzyskania złocistego koloru
chlebek żytni idelanie komponuje się z serami twardymi czy pleśniowymi…
Czas wykonania |
4 godziny |
Skala trudności |
łatwe |
Wartość energetyczna w 100g |
238 kcal |
996 kJ |
Białko w 100g | Tłuszcz w 100g | Węglowodany w 100g |
6,11g | 9,44g | 32,19g |