Rogal maślany bez cukru to idelane pieczywo do komfitury, kremu czekoladowego bądz masła…
LISTA SKŁADNIKÓW
Ciasto wstępne:
- Mąka pszenna „Typ 500” 200g (1 1/3 szklanki)
- Drożdże świeże 20 g (1/5 opakowania lub 8 g suchych drożdży)
- Woda zimna 200 ml (1 szklanka)
Ciasto właściwe:
- Mąka pszenna „Typ 500” 300 g (2 szklanki)
- EKSTRAKT SŁODOWY FORBAKE JĘCZMIENNY JASNY 20 g (2 łyżki)
- MASŁO W PROSZKU 40 g (½ szklanki)
- Sól 5 g (1 łyżeczka)
- Woda 100 ml (½ szklanki)
WYKONANIE
Ciasto wstępne:
- Wsyp wszystkie składniki do misy miksera
- Wyrobione ciasto wstępne nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe nieprzewiewne miejsce na około 2-3 godziny
Ciasto właściwe:
- Po tym czasie do ciasta wstępnego dodaj pozostałe składniki
- Mieszaj na niskich obrotach około 3-4 minut później przełącz na średnie obroty i mieszaj jeszcze 5-7 minut
- Wyłóż ciasto na wałkownice rozwałkuj na prostokąt i przytnij wstęgę ciasta na 10 do 12 trójkątów.
- Następnie z trójkątów zwijaj rogale
- Ułóż na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym
- Posmaruj rogale mlekiem bądź wodą i posyp makiem
- Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia naokoło 30-40 minut
- Włóż blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika
- Piecz w temperaturze 180°C góra i dół lub w 160°C z termo-obiegiem
- Czas pieczenia 22-26 minut
- Piecz do uzyskania złocistego koloru
Rogala możesz posypać kruszonką…
Czas wykonania |
5 godziny |
Skala trudności |
łatwe |
Wartość energetyczna w 100g |
247 kcal |
1033 kJ |
Białko w 100g | Tłuszcz w 100g | Węglowodany w 100g |
6,53g | 5,6g | 42,63g |