B

Brownie pod skorupką ze słonego karmelu

Poznaj niepowtarzalną recepturę na wytworne brownie skryte pod skorupką ze słonego karmelu…

LISTA SKŁADNIKÓW

Ciasto Brownie:

  • Mąka pszenna „typ 450” 100 g (¾ szklanki)
  • Czekolada gorzka 200 g (2 tabliczki)
  • Jajka 165 g (3 szt.)
  • Cukier brązowy 180 g (¾ szklanki)
  • MASŁO W PROSZKU 80 g (¾ szklanki)
  • Kakao 45 g (½ szklanki)
  • Śmietanka 30% 50 g (1/5 szklanki)

Skorupka ze słonego karmelu:

  • FLORENTINAX CRUNCH 200 g (2 szklanki)
  • Orzechy laskowe 120 g (1 szklanka)
  • Śmietanka 30% 120 g (½ szklanki)
  • Sól 3 g (½  łyżeczki)

WYKONANIE

Ciasto Brownie:

  • Przygotuj tortownice o średnicy 26cm wyłóż jej spód papierem pergaminowym
  • Jajka ubij z cukrem na puszystą masę w misie miksera
  • Rozpuść czekoladę, masło i śmietankę w kąpieli wodnej
  • Do ubitych jajek dodaj rozpuszczoną czekoladę, masło i śmietankę wymieszaj na jednolitą masę przez około 30 sekund
  • Dodaj mąkę i kakao wymieszaj, przełóż masę do blachy i równomiernie rozprowadź
  • Ciasto piecz w nagrzanym do temperatury 160°C góra i dół piekarniku przez 25 minut (jeśli nie lubisz zakalcowatego stylu brownie piecz przez 30 minut)

Skorupka ze słonego karmelu :

  • Zagotuj śmietankę w rondelku dodaj sól oraz florentinax crunch
  • Gotuj wszystko razem do karmelowego koloru
  • Wsyp orzechy, wylej gorącą masę na ciasto brownie, rozprowadź równomiernie.
  • Ciasto powinno się serwować schłodzone

Do przygotowania Brownie, możesz też użyć innych orzechów, włoskich lub arachidowych.

Brownie najlepiej smakuje kiedy jest schłodzone…

Czas wykonania
2 godziny
Skala trudności
dasz rade
Wartość energetyczna w 100g
416 kcal
1832 kJ

Białko w 100gTłuszcz w 100gWęglowodany w 100g
6,44g24,12g43,40g