B

BUŁKA ZE SŁONECZNIKIEM

Poznaj niepowtarzalny przepis…

Na aromatyczną bułkę z ziarnem słonecznika

LISTA SKŁADNIKÓW

WYKONANIE

  • Drożdże wymieszaj z wodą
  • Wsyp wszystkie suche składniki do misy miksera
  • Wlej mieszaninę drożdży z wodą
  • Mieszaj na średnich obrotach około 10 do 12 minut
  • Wyrobione ciasto pozostaw pod przykryciem na 30 do 40 minut
  • Rozwałkuj ciasto na kwadrat
  • Pokrój na 9 kawałków
  • Ułóż bułki na blaszce wyłożonej pergaminem
  • Bułki możesz posypać słonecznikiem
  • Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym nieprzewiewnym miejscu na około 30-40 minut
  • Przed włożeniem do piekarnika spryskaj bułki wodą
  • Włóż blachę z bułkami do nagrzanego piekarnika
  • Piecz w temperaturze 220°C góra i dół lub w 200°C z termo-obiegiem
  • Czas pieczenia 13-15 minut
  • Piecz do uzyskania złocistego koloru

Bułkę możesz wypiec na kamieniu od pizzy, będzie bardziej chrupiąca…

Czas wykonania
2,5 godziny
Skala trudności
łatwe
Wartość energetyczna w 100g
236 kcal
987kJ
Białko w 100gTłuszcz w 100gWęglowodany w 100g
7,3g5,05g40,35g