CZARNE ZIARNO SŁODOWE FERMENTOWANE
- wprowadza niepowtarzalną smakowitości słodkawo-fermentowanego słodu żytniego;
- całe ziarno pozostaje dobrze widoczne i wyczuwalne w miękiszu;
- bardzo dobrze komponuje się razem z innymi ziarnami (np. „pół na pół” ze słonecznikiem).
- uatrakcyjnia pieczywo o widoczne i wyczuwalne ziarna tworzące chleb ziarnisty;
- pozwala lekko zabarwić miękisz;
- może być stosowane również do produkcji domowego ciemnego piwa żytniego;
- może być wykorzystany do wyprodukowania pitnego kwasu chlebowego sposobem domowym.
Szczególnie polecany do:
- chleba
- bułek
- domowego ciemnego piwa żytniego i pitnego kwasu chlebowego
Sposób użycia:
- Należy namoczyć ziarno przed jego wprowadzeniem do ciasta (np. 50 g suchego ziarna namaczać w 150 g ciepłej wody przez 4 godz. lub przez 8 godz. w zimnej wodzie). Po odsączeniu dodawać wraz z pozostałymi składnikami w proporcji 10 – 25 g namoczonego ziarna na 100 g użytej mąki, w zależności od oczekiwanych rezultatów.
Składniki:
SŁÓD ŻYTNI
Alergeny:
GLUTEN
Inne możliwe alergeny:
JAJA, MLEKO, ORZECHY, ORZECHY ZIEMNE, SEZAM.
Wartość odżywcza w 100 g: |
wartość energetyczna | 1550 kJ/370 kcal |
tłuszcz | 1,0 g |
w tym: kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
węglowodany | 82 g |
w tym: cukry | 0,9 g |
błonnik pokarmowy | 16,4 g |
białko | 8,5 g |
sól | 0,01 g |
CategoriesBez kategorii