SUCHY ZAKWAS ŻYTNI SUPER
- to idealny, suchy (w postaci proszku) odpowiednik „żywego” zakwasu piekarskiego
- zapewnia aromatyczny, wyrazisty smak
- wprowadza tradycyjny kolor miękiszu i skórki charakterystyczny dla pieczywa żytniego
- posiada czystą etykietę (brak substancji chemicznych typu „E”
- oferuje bardzo długi termin przydatności do spożycia
- nie wymaga zaangażowania i stałego prowadzenia, tak jak w przypadku „żywego” zakwasu piekarskiego
Szczególnie polecany do:
- chleba żytniego
- chleba żytnio-pszennego
- chleba pszenno-żytniego
- domowego żurku
Sposób użycia:
- W produkcji pieczywa rekomendowane dawkowanie to 0,5 – 2 g na 100 g mąki pszennej ( w wyrobach pszennych), 5 – 6 g na 100 g mąki żytniej (w wyrobach żytnich), w zależności od oczekiwanego efektu końcowego.
Składniki:
ZMIELONE PRODUKTY ŻYTNIE, WODA, KULTURY STARTEROWE.
Alergeny:
GLUTEN
Inne możliwe alergeny:
JAJA, MLEKO, ORZECHY, ORZECHY ZIEMNE, SEZAM.
Wartość odżywcza w 100 g: |
wartość energetyczna | 1190 kJ/280 kcal |
tłuszcz | 3,0g |
w tym: kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2g |
węglowodany | 21,5g |
w tym: cukry | 1g |
błonnik pokarmowy | 34g |
białko | 13,5g |
sól | 0,05g |
CategoriesBez kategorii