Masz ochotę na słodkie śniadanie?
Zrób chałkę maślaną
LISTA SKŁADNIKÓW
- Mąka pszenne tortowa 500 g (3 kopiaste szklanki)
- Cukier 75 g (¼ szklanki)
- Masło w proszku 50 g (½ szklanki)
- Woda 200 ml (niepełna szklanka)
- Sól 5 g (1 łyżeczka)
- Drożdże świeże 25 g ( ¼ małego opakowania lub 8 g suchych drożdży)
- Jajka 50 g (1 szt.)
Kruszonka:
- Mąka pszenne tortowa 90 g (¾ szklanki)
- Cukier puder 50 g (½ szklanki)
- Masło w proszku 50 g (½ szklanki)
- Woda 4-5 łyżek
WYKONANIE
- Wsyp wszystkie składniki do misy miksera
- Mieszaj na średnich obrotach około 10 minut
- Wyrobione ciasto nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe nieprzewiewne miejsce na około 20-30 minut
- Podziel ciasto na 8 lub 12 części w zależności którą wersję chałki wybierzecie (filmik instruktażowy znajduję się poniżej)
- Uformuj chałki
- Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia (około 45 minut do 1 godziny)
- Posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką
Kruszonka:
- Wsyp wszystkie suche składniki do miski i wymieszaj
- Dodaj stopniowo wodę rozcierając powstałą ciasto między palcami do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji
- Włóż blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika
- Piecz w temperaturze 180°C góra i dół lub w 160°C z termo-obiegiem
- Czas pieczenia 25-27 minut
- Piecz do uzyskania złocistego koloru
Gotową chałkę możesz posmarować masłem bądź konfiturą
Czas wykonania: |
3 godziny |
Skala trudności: |
Łatwe |
Wartość kaloryczna na 100g |
370 kcal |
1547 kJ |
Białko w 100g | Tłuszcz w 100g | Węglowodany w 100g |
7,98g | 9,39g | 63,41g |